RSS

luni, 10 mai 2010

STELELE

Dacă mişcarea planetelor în jurul Soarelui a preocupat mult minţile luminate din secolele trecute, ideile referitoare la stele si la sistemul stelar au evoluat cu mult mai încet.Kepler privea vag problema naturii stelare, Galilei şi Giordano Bruno susţineau că stelele sunt corpuri cereşti îndepărtate, înconjurate de planete asemănătoare celor ale sistemului nostru solar. Totuşi despre argumente care să demonstreze aceste afirmaţii nu se putea încă vorbi. Christiaan Huygens a fost printre primii care a proclamat identitatea între Soarele nostru şi alte stele. Ce sunt stelele de fapt?  Diapozitivul 2 Diapozitivul 2
STELELE sunt corpuri cereşti care emit lumină şi care îşi obţin energia de-a lungul evoluţiei lor în urma procesului de fuziune nucleară. Sunt  sfere de gaz de masa mare şi cu o temperatură ridicată, a căror integritate fizică este mentinuta de echilibrul dintre forta de gravitatie si presiunea interna din stea. Stelele împodobesc cerul nocturn: pentru un observator terestru ele apar ca puncte de diverse culori, cu un diametru aparent mic şi cu fluctuaţi de luminozitate fie din cauza compoziţiei proprii, fie din cauza atmosferei terestre sau al altor corpuri ce le ocultează în timpul observarii. Ochiul uman poate distinge aproximativ  6000 de stele, cea mai apropiata stea fiind SOARELE, iar cea mai apropiată stea de Sistemul Nostru Solar este Proxima Centauri aflată la aproximativ 4,2 ani-lumină.

Un comentariu:

  1. Integritatea fizica a stelelor este mentinuta de echilibrul dintre forta de gravitatie si presiunea interna din stea. Atunci cand una din ele cedeaza putem avea nova sau gaura neagra.

    RăspundețiȘtergere