RSS

miercuri, 12 mai 2010

Stele neutronice... (Continuare)

De ce se rotesc atât de repede stelele neutronice? Răspunsul este destul de simplu pentru un cunoscător de fizică (mecanică): deoarece nucleul stelar "se scufundă" (colapsează), el trebuie să se învârtă astfel încât să respecte conservarea momentului unghiular, adică cu cât o stea neutronică este mai mare ea se rotește mai încet, însă pe măsură ce masa sa se concentrează intr-un punct mai mic, aceasta se va roti mult mai repede.
Deși steaua neutronică este alcătuită în mare parte din neutroni, ea are un câmp magnetic foarte puternic. Numele de stea neutronică ne duce cu gândul la faptul că ea este alcătuită doar din neutroni, însă nu este întru totul adevărat. În urma combinării protonilor și electronilor din fluidul din care este alcătuită steaua respectivă, o parte dintre acești protoni și electroni nu se combină între ei. Fluidele conducătoare (sau purtătoare dacă as putea spune așa) de electricitate tind să blocheze liniile de câmp. De aici rezultă că fluidele se pot deplasa de-a lungul liniilor de câmp foarte încet, iar implicit și liniile de câmp se vor deplasa la fel de lent de-a lungul fluidului. Astfel, cu cât o stea neutronică are dimensiuni mari, aceasta va avea un câmp magnetic slab, iar pe măsură ce ea va tinde să se concentreze intr-un singur punct, aceleași linii de câmp generate de către stea vor avea o libertate mai mare de mișcare, prin urmare câmpul magnetic generat de stea va fi foarte puternic.

3 comentarii:

  1. Mda, e OK explicatia de ce au stelele neutronice camp magnetic insa nu este si completa, Nu exista la ora actuala un model care sa explice pe deplin acest fenomen, Gasesti la adresa asta http://journals.cambridge.org/action/displayFulltext?type=1&fid=5477468&jid=IAU&volumeId=4&issueId=S259&aid=5477460 un foarte frumos articol despre asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Despre stele neutronice ai scris, dar despre "Stele verzi" cand ne scrii domnule astronom?:))

    RăspundețiȘtergere
  3. OK! Hai sa traduc ce ai vrut probabil sa spui aici. Ai vrut probabil sa spui ca la ora actuala exista mai multe teorii care explica de ce stelele neutronice au camp magnetic. Cea mai probabila spune ceva de genul: orice stea are un camp magnetic in jurul ei. In timpul comprimarii nucleului ramas in urma exploziei unei nove campul magnetic nu este pierdut ci este "inghetat". Suprafata stelei este aproximata prin S=4*pi*R^2 unde R este raza stelei iar fluxul magnetic este F=B*S unde B este intensitatea campului magnetic iar S suprafata stelei.
    In timpul comprimarii suprafata stelei se micsoreaza insa fluxul magnetic prin acea suprafata trebuie sa ramana constant(se conserva) lucru care nu se poate realiza decat prin cresterea simultana a intensitatii campului magnetic. In faza finala de comprimare vom avea un corp cerestru cu un nucleu de o densitate enorma, format din neutroni, si o scoarta, formata din protoni si electroni sub forma de plasma ultradensa.

    RăspundețiȘtergere