vineri, 28 mai 2010
Eugene Cernan - ultimul om care a pășit pe Lună...
Au trecut aproape 40 de ani de când Eugene Cernan a devenit ultimul om care a pășit pe suprafața Lunii, însă la adresa http://www.moonzoo.org/ puteți face un mic tur pe suprafața Lunii. Eugene Andrew Cernan (născut la 14 martie 1934) este fost astronaut al NASA. El a fost în spațiu de 3 ori: co-pilot al misiunii GEMINI 9A în Iunie 1966, pilot al modulului Lunar al misiunii APOLLO 10 în Mai 1969 și comandant al misiunii APOLLO 17 în Decembrie 1972. În ultima sa misiune el a devenit ultimul om care a pășit vreodată pe lună.
marți, 25 mai 2010
26 iunie 2010 - ECLIPSA DE LUNA PARTIALA
Pe data de 26 iunie va avea loc prima eclipsă de luna din acest an. Ea poate fi observată de către locuitorii celor două Americi, din zona Pacificului, și din partea de est a Asiei. Cea mai bună vedere asupra evenimentului astronomic o vor avea locuitorii insulelor din sudul Oceanului Pacific, unde luna se va afla la zenit în momentul producerii eclipsei.
Eclipse de Lună au loc de cel puţin 2 ori pe an, atunci când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună.În timpul unei eclipse de Lună, Luna este mereu în faza de Lună Plină. Dacă ne-am găsi pe Soare în timpul producerii eclipsei, Luna s-ar ascunde în spatele Pământului. Orbita Lunii fiind înclinată cu 5 grade faţă de planul orbitei Pământului, ecliptica, cele mai multe Luni Pline nu aduc eclipse de Lună, Luna fiind ori prea la nord, ori prea la sud faţă de conul de umbră a Pământului.
Orbita Lunii fiind înclinată cu 5 grade faţă de planul orbitei Pământului (ecliptica), cele mai multe Luni Pline nu aduc eclipse de Lună, Luna fiind ori prea la nord, ori prea la sud faţă de conul de umbră a Pământului.
Pentru a se realiza o eclipsă de Lună, nodul ascendent sau nodul descendent trebuie să se afle în apropierea celor 2 puncte (mai sunt numite și noduri lunare).
După cum am zis mai sus, în fiecare an sunt cel puţin 2 eclipse lunare. Dacă ştii data şi ora unei eclipse poţi prezice următoarele eclipse folosind cicluri ale eclipselor precum este ciclul Saros.
Mai multe despre urmatoarele eclipse de luna cât și despre eclipse în general puteți vedea pe următorul link http://ro.wikipedia.org/wiki/Eclipsă_de_Lună
miercuri, 12 mai 2010
Stele neutronice... (Continuare)
De ce se rotesc atât de repede stelele neutronice? Răspunsul este destul de simplu pentru un cunoscător de fizică (mecanică): deoarece nucleul stelar "se scufundă" (colapsează), el trebuie să se învârtă astfel încât să respecte conservarea momentului unghiular, adică cu cât o stea neutronică este mai mare ea se rotește mai încet, însă pe măsură ce masa sa se concentrează intr-un punct mai mic, aceasta se va roti mult mai repede.
Deși steaua neutronică este alcătuită în mare parte din neutroni, ea are un câmp magnetic foarte puternic. Numele de stea neutronică ne duce cu gândul la faptul că ea este alcătuită doar din neutroni, însă nu este întru totul adevărat. În urma combinării protonilor și electronilor din fluidul din care este alcătuită steaua respectivă, o parte dintre acești protoni și electroni nu se combină între ei. Fluidele conducătoare (sau purtătoare dacă as putea spune așa) de electricitate tind să blocheze liniile de câmp. De aici rezultă că fluidele se pot deplasa de-a lungul liniilor de câmp foarte încet, iar implicit și liniile de câmp se vor deplasa la fel de lent de-a lungul fluidului. Astfel, cu cât o stea neutronică are dimensiuni mari, aceasta va avea un câmp magnetic slab, iar pe măsură ce ea va tinde să se concentreze intr-un singur punct, aceleași linii de câmp generate de către stea vor avea o libertate mai mare de mișcare, prin urmare câmpul magnetic generat de stea va fi foarte puternic.
marți, 11 mai 2010
Obiecte astrofizice speciale: Stele neutronice, pulsari, quasari
STELE NEUTRONICE
Stelele neutronice sunt sfere cu diametrul de 10 - 20 km şi masa ≈ cu masa Soarelui, alcătuite numai din neutroni (deoarece protonii şi neutronii se contopesc). Ele apar după explozia supernovei, când partea ei centrală suferă o comprimare enormă. Au densitate foarte mare – 10^18kg/m^3. Au un câmp magnetic foarte intens în care se pot genera radiaţii electromagnetice ce sunt emise în direcţia axei magnetice.
PULSARII
Pulsarii sunt stele neutronice ce se rotesc în jurul altei axe decât axa magnetică şi care emit, la intervale absolut egale (de ordinul sutimilor de secundă), pulsuri de radiaţie electromagnetică.
Diapozitivul 17 Diapozitivul 17
Pulsarii sunt stele neutronice ce se rotesc în jurul altei axe decât axa magnetică şi care emit, la intervale absolut egale (de ordinul sutimilor de secundă), pulsuri de radiaţie electromagnetică.
QUASARII
Quasarii sunt surse radio cvasistelare, ce au început să fie descoperite din 1959. Sursele de radio sunt resturi de supernove, foarte departe de noi, situate undeva în centrul unor galaxii depărtate, care au o imensă energie datorită prezenţei în apropiere a unei găuri negre supermasive.
Se pot manifesta în centrul unei galaxii doar în stadiile timpurii ale existenţei ei. Au viaţa de ordinul miliardelor de ani. Nu toţi emit unde radio deoarece s-au format la începuturile Universului. Nu a fost stabilită cu precizie originea lor.
Mai multe informaţii despre fiecare obiect în parte puteţi găsi la adresa urmatoare:http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/science/know_l1/pulsars.html
Se pot manifesta în centrul unei galaxii doar în stadiile timpurii ale existenţei ei. Au viaţa de ordinul miliardelor de ani. Nu toţi emit unde radio deoarece s-au format la începuturile Universului. Nu a fost stabilită cu precizie originea lor.
Mai multe informaţii despre fiecare obiect în parte puteţi găsi la adresa urmatoare:http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/science/know_l1/pulsars.html
luni, 10 mai 2010
STELELE
Dacă mişcarea planetelor în jurul Soarelui a preocupat mult minţile luminate din secolele trecute, ideile referitoare la stele si la sistemul stelar au evoluat cu mult mai încet.Kepler privea vag problema naturii stelare, Galilei şi Giordano Bruno susţineau că stelele sunt corpuri cereşti îndepărtate, înconjurate de planete asemănătoare celor ale sistemului nostru solar. Totuşi despre argumente care să demonstreze aceste afirmaţii nu se putea încă vorbi. Christiaan Huygens a fost printre primii care a proclamat identitatea între Soarele nostru şi alte stele. Ce sunt stelele de fapt? Diapozitivul 2 Diapozitivul 2
STELELE sunt corpuri cereşti care emit lumină şi care îşi obţin energia de-a lungul evoluţiei lor în urma procesului de fuziune nucleară. Sunt sfere de gaz de masa mare şi cu o temperatură ridicată, a căror integritate fizică este mentinuta de echilibrul dintre forta de gravitatie si presiunea interna din stea. Stelele împodobesc cerul nocturn: pentru un observator terestru ele apar ca puncte de diverse culori, cu un diametru aparent mic şi cu fluctuaţi de luminozitate fie din cauza compoziţiei proprii, fie din cauza atmosferei terestre sau al altor corpuri ce le ocultează în timpul observarii. Ochiul uman poate distinge aproximativ 6000 de stele, cea mai apropiata stea fiind SOARELE, iar cea mai apropiată stea de Sistemul Nostru Solar este Proxima Centauri aflată la aproximativ 4,2 ani-lumină.
Stephen Hawking: E posibil sa calatorim in timp ...
Celebrul astrofizician Stephen Hawking e de parere ca oamenii sunt capabili sa calatoreasca in timp, adaugand ca nu-i este frica sa fie considerat "nebun" de catre opinia publica pentru ca prezinta o astfel de teorie. Aceasta este a doua ipoteza indrazneata pe care Hawking a facut-o in ultimele doua saptamani. La sfarsitul lui aprilie, astrofiziacianul a spus ca existenta extraterestrilor este aproape sigura, dar omenirea ar trebui sa faca tot posibilul sa evite contactul cu alte forme de viata. Hawking a spus ca e convins ca oamenii pot calatori milioane de ani in viitor si sa repopuleze planeta devastata. El a adaugat ca este insa imposibil sa calatoresti in trecut deoarece acesta este un lucru "ce incalca o lege fundamentala potrivit careia cauza vine inaintea efectului".
In opinia lui Hawking, atunci cand vor fi construite nave spatiale care pot calatori mai repede decat viteza luminii, o zi petrecuta la bord va fi echivalenta cu un an pe Pamant. Teoria a fost explicata de Einstein: pe masura ce obiectele accelereaza prin spatiu, timpul incetineste in jurul lor.
Echipajele navetelor spatiale vor "sari" zilnic anii pamanteni, oferind oamenilor o sansa "sa inceapa din nou".
"Ar dura cam sase ani, la putere maxima, doar pentru a atinge aceste viteze. Dupa primii doi ani, nava spatiala ar atinge jumatate din viteza luminii si ar ajunge foarte departe de sistemul solar. Dupa inca doi ani, nava ar calatori la 90% din viteza luminii", a spus Hawking. "Dupa alti doi ani de zbor la putere totala, naveta ar ajunge la viteza maxima, 98% din viteza luminii, si fiecare zi la bord ar fi un an petrecut pe Pamant. La o astfel de viteza, o calatorie pana la marginea galaxiei va dura doar 80 de ani pentru cei aflati la bord", a spus Hawking, una dintre cele mai stralucite minti ale planetei.
Profesorul Brian Cox, de la Universitatea din Manchaster, a declarat ca teoria prezentata de Hawking si-a gasit deja temei in experimentele realizate la marele accelerator de particule din Geneva.
Hawking a recunoscut ca este "obsedat" de calatoriile in timp. El a declarat pentru Daily Mail ca daca ar putea sa mearga inapoi in timp ar vizita-o pe Marilyn Monroe cand aceasta era in plina glorie sau s-ar intalni cu Galileo.
Astrofizicianul a adaugat insa ca pe masura ce imbatraneste, il intereseaza tot mai putin ce cred oamenii despre teoriile sale. "Calatoria in timp a fost considerata la un moment dat o erezie stiintifica, iar eu evitam sa vorbesc de frica sa nu fiu considerat un fanatic. Astazi insa nu mai sunt atat de prevazator", a spus Stephen Hawking.
In opinia lui Hawking, atunci cand vor fi construite nave spatiale care pot calatori mai repede decat viteza luminii, o zi petrecuta la bord va fi echivalenta cu un an pe Pamant. Teoria a fost explicata de Einstein: pe masura ce obiectele accelereaza prin spatiu, timpul incetineste in jurul lor.
Echipajele navetelor spatiale vor "sari" zilnic anii pamanteni, oferind oamenilor o sansa "sa inceapa din nou".
"Ar dura cam sase ani, la putere maxima, doar pentru a atinge aceste viteze. Dupa primii doi ani, nava spatiala ar atinge jumatate din viteza luminii si ar ajunge foarte departe de sistemul solar. Dupa inca doi ani, nava ar calatori la 90% din viteza luminii", a spus Hawking. "Dupa alti doi ani de zbor la putere totala, naveta ar ajunge la viteza maxima, 98% din viteza luminii, si fiecare zi la bord ar fi un an petrecut pe Pamant. La o astfel de viteza, o calatorie pana la marginea galaxiei va dura doar 80 de ani pentru cei aflati la bord", a spus Hawking, una dintre cele mai stralucite minti ale planetei.
Profesorul Brian Cox, de la Universitatea din Manchaster, a declarat ca teoria prezentata de Hawking si-a gasit deja temei in experimentele realizate la marele accelerator de particule din Geneva.
Hawking a recunoscut ca este "obsedat" de calatoriile in timp. El a declarat pentru Daily Mail ca daca ar putea sa mearga inapoi in timp ar vizita-o pe Marilyn Monroe cand aceasta era in plina glorie sau s-ar intalni cu Galileo.
Astrofizicianul a adaugat insa ca pe masura ce imbatraneste, il intereseaza tot mai putin ce cred oamenii despre teoriile sale. "Calatoria in timp a fost considerata la un moment dat o erezie stiintifica, iar eu evitam sa vorbesc de frica sa nu fiu considerat un fanatic. Astazi insa nu mai sunt atat de prevazator", a spus Stephen Hawking.
SURSA : http://www.hotnews.ro
duminică, 9 mai 2010
Calendar astronomic - mai 2010
Intrând pe siteul oficial al Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu aflat în Bucureşti veţi găsi diverse informaţii cu privire la ceea ce se poate observa în luna mai pe un cer senin. Siteul oficial al observatorului este http://www.astro-urseanu.ro/ iar locul unde puteţi găsi calendarul pentru luna mai este http://www.astro-urseanu.ro/imagini/observa/calendar/mai10/calendar_mai2010.pdf .
Astronomii au descoperit un sistem solar identic cu al nostru
În 2008 s-a descoperit un sistem solar identic cu cel în care se află şi planeta noastră Terra. Acesta se află la 5000 de ani lumină, iar până în prezent astronomii au identificat doar două planete asemănătoare cu Jupiter şi Saturn, ambele orbitând în jurul unei stele de două ori mai mici decât Soarele. Cercetătorii consideră că există o posibilitate destul de mare ca în acest sistem planetar să se gasească şi planete capabile să susţină viaţa, deoarece se pare că planetele nou descoperite s-au format în acelaşi mod în care s-au format şi cele din Sistemul Nostru Solar. Sistemul nou descoperit este botezat OGLE-2006-BLG-109L, reprezentând unul dintre modelele rare de sisteme planetare nou descoperite deoarece are mai mult de o planetă pentru că până în prezent doar zece procente din sistemele planetare descoperite au mai mult de o planetă .
sâmbătă, 8 mai 2010
Telescopul spaţial James Webb
Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de când a fost lansat cel mai de seama telescop denumit HUBBLE denumit astfel după marele astronom şi cosmolog american, EDWIN HUBBLE, cel care a a schimbat profund înţelegerea Universului prin faptul că a demonstrat existenţa altor galaxii decât a noastră precum şi modul de expansiune a Universului. Nasa anunţă că în 2014 acesta va fi înlocuit de către succesorul său mult mai puternic şi mult mai modern denumit după dministratorul adjunct al NASA James E. Webb care a condus multe misiuni importante. Principalele misiuni ale telescopului James Webb sunt de a studia cele mai îndepărtate stele şi galaxii din Univers, adică formele primare ale galaxiilor, cele care alcătuiau universul după Big Bang, de a intelege modul de formare a galaxiilor, de a intelege cum se formează stelele şi sistemele planetare dar şi de a studia sistemele planetare şi originea vieţii. Deşi Telescopul James Webb are doar jumătate din masa telescopului Hubble, oglinda sa principală (oglindă placată cu aur şi cu un diametru de aproximativ 6.5m) are o arie de captare de aproape 6 ori mai mare decât a telescopului Hubble. La acest diametru oglinda principală este mult mai mare decât oglinada oricărui alt telescop şi este alcătuită din 18 segmente de hexagon care se vor desface când telescopul va fi lansat. Astfel se va intra în noua era a observaţiilor spaţiului îndepărtat şi se va da un răspuns mai clar asupra multor enigme ce a pus la încercare astronomii atâta vreme....
CURENŢI METEORICI APRILIE - MAI
η Aquaridele rămân aproape necunoscute în emisfera nordică, însă fiind unul dintre cele mai observabile curente meteorice din emisfera sudică. Perioada de observaţie este 19 Aprilie-28 Mai, iar maximul curentului este calculat ca fiind aproximativ pe 5 Mai. Încă din 1975 η Aquaridele au fost observate atent aproape în fiecare an. Numărul maxim de meteoriţi care pot fi observaţi daca cerul este senin este de 50-80 pe ora (ZHR).
η Lyridele este un curent meteoric care se poate observa în perioada 3-12 Mai în apropierea stelei η din constelaţia Lyra. este un curent meteoric slab şi este asociat cometei C/1983, maximul fiind atins pe 8 Mai, unde se pot observa circa 3 meteori pe ora (ZHR).
ASTRONOMI FĂRĂ FRONTIERE...
În luna aprilie a anului 2010 Astroclubul Lyra - Filială SARM, IAŞI a susţinut o serie de proiecte în scopul promovării astronomiei în randul ieşenilor. Proiectele au constat în observaţii cu publicul în fiecare zi în Piaţa Unirii, Parcul Copou dar şi Observatorul Astronomic aparţinând Universitaţii "AL. I. CUZA" - IAŞI, dar şi prin prezentări multimedia la Casa de cultură "Mihail Ursachi" (IAŞI- PARCUL COPOU). Proiectul a durat de pe 13 aprilie până pe 30 aprilie şi a fost un succes deoarece a reuşit să atragă foarte multă lume. Mai multe detalii găsiţi pe siteul astroclubului http://lyra.astroclubul.org .
Abonați-vă la:
Postări (Atom)